Nairobi National Park

Nairobi National ParkNairobi National Park is een nationaal park in Kenia. Het werd opgericht in 1946 en daarmee was het Kenia’s eerste nationale park.

Het ligt ongeveer 7 kilometer ten zuiden van het centrum van Nairobi, Kenia’s hoofdstad; met een elektrische afrastering worden de dieren van het park gescheiden van de metropool. Dit leidt af en toe tot problemen, omdat sommige dieren soms te dichtbij komen en daarnaast worden de migratieroutes van sommige diersoorten bedreigt door de stedelingen.

Ondanks de nabijheid van de beschaving en de relatief kleine grootte voor een Afrikaans nationaal park, beschikt Nairobi National Park over een grote en gevarieerde wildstand. Veel migrerende herbivoren verzamelen in het park tijdens het droge seizoen, zoals de neushoorn. Een absolute aanrader voor je rondreis door Kenia.

Toerisme en onderwijs

Nairobi National Park is de belangrijkste toeristische attractie voor bezoekers van Nairobi. Bezoekers zijn vaak op zoek naar de bijzondere vogels van het park, cheetas, hyena’s, luipaarden en leeuwen. Andere bijzondere verschijningen zijn de migraties van gnoe’s en zebra’s in juli en augustus.
Het park Wildlife Conservation Education Centre geeft lezingen en tentoonstellingen over wilde dieren en verzorgt rondleidingen door het park. Deze reizen zijn voornamelijk, maar niet uitsluitend, bedoeld voor de lokale gemeenschap.

Geschiedenis

Kolonisten arriveerden in het gebied waar het park is gevestigd in de 19e eeuw. Op dat moment hadden de Athi vlakten ten oosten en ten zuiden van wat vandaag Nairobi heet een overvloedige fauna. De nomadische Masai woonden er en hoedden hun vee vlakbij de wilde dieren. Kikuyu’s bewerkten de beboste hooglanden boven Nairobi. Terwijl de stad groeide nam de strijd met de natuur toe. Inwoners van de stad droegen ’s nachts geweren ter bescherming tegen leeuwen. Inwoners van Nairobi klaagden dat de giraffen en zebra’s hun bloembedden ruineerden. De dieren werden geleidelijk teruggedrongen tot de uitgestrekte vlaktes in het westen en zuiden van Nairobi, en de koloniale overheid stelde het gebied in als wildreservaat.