De Big Five in Kenia

Big Five: Leeuwen

Als je Kenia’s beruchte koning der dieren wilt ontmoeten, breng dan een bezoek aan Tsavo National Park.

De leeuwen van Tsavo zijn Afrika’s meest gevreesde en woeste roofdieren. In tegenstelling tot andere Afrikaanse leeuwen, heeft een groep Tsavo leeuwen slechts één mannetje. Wat de Tsavo leeuwen zo uniek maakt is het feit dat de mannelijke leeuwen geen manen hebben. Tsavo leeuwen zijn erg schuw en de mogelijkheid om een glimp op te vangen van deze angstaanjagende beesten de reis absoluut waard.

De grootste leeuwen vind je echter in Masai Mara. Zijn enorme omvang, majestueuze lopen en dapperheid maken het roofdier zeer boeiend.

Big Five: Olifanten

De Afrikaanse olifant is ’s werelds grootste landzoogdier. Door zijn reusachtige gestalte heeft de olifant geen natuurlijke vijanden. Het grootste gevaar vormen stropers die geld verdienen aan hun slagtanen. Olifanten jagen en de ivoorhandel zij verboden in Kenia.

Olifanten hebben een goede neus en zijn zeer intelligent. Olifanten vind je in verschillende nationale parken van Kenia, maar als je er zeker van wilt zijn om olifanten te zien, ga dan naar Amboseli National Park.

De olifanten in Tsavo National Park hebben een duidelijke roodbruine kleur die ze krijgen door de rode vulkanische grond van Tsavo. Olifanten in andere parken zijn gewoon grijs van kleur.

Big Five: Buffels

De buffel is een enorm, slecht gehumeurd afrikaans dier. De buffel is bijna zwart van kleur. Ze hebben een kromme, sterke horens die ze een zeer dreigende uitstraling geven.
Buffels leven in kuddes van enkele honderden geleid door een dominante stier. De oude, verslagen stieren zijn het gevaarlijkst. Ze zwerven alleen of met andere stieren en liggen vaak op de loer om mensen aan te vallen.

De Masai Mara is de thuisbasis van de grootste kuddes buffels.

Big Five: Neushoorns

Er zijn twee soorten neushoorns in Kenia: witte en zwarte neushoorns. Beide zijn bedreigd.

Witte Neushoorns hebben een brede bek die geschikt is voor grazen. Ze leven vaak in grote groepen.

De grootste groep witte neushoorns vind je in Lake Nakuru National Park. De zwarte neushoorn heeft een puntige bovenlip. Het dier voedt zich met droge struiken en doornig struikgewas, vooral acacia.

Zwarte neushoorns kunnen zeer scherp ruiken, maar hun gezichtsvermogen is slecht. Ze leiden een eenzaam leven en zijn de gevaarlijkste van de twee soorten. Masai Mara National Reserve heeft de grootste populatie van zwarte neushoorns.

Big Five: Luipaarden

Het luipaard wordt ook wel de silent hunter genoemd. Het dier is ongrijpbaar en heeft een prachtige huid.

Luipaarden jagen ’s nachts en rusen overdag in bomen. Het luipaard leeft in afzondering, behalve tijdens paartijd.

Luipaarden jagen op de grond, maar nemen hun prooi mee omhoog de bomen in, buiten het bereik van aaseters zoals hyena’s.