Cultuur Kenia

  • Kenia is overwegend christelijk en enigszins liberaal. Er zijn echter gebieden met een grote islamitische invloed, zoals de ksutgebieden, waar het onfatsoenlijk is om korte jurken te dragen. Dit geldt ook voor landelijke christelijke gebieden.
  • Zwemkleding kun je dragen op het strand, maar niet tijdens een wandeling door de stad.
  • Kussen of knuffelen in het openbaar worden afgekeurd.
  • Homoseksualiteit is bij de wet verboden in Kenia. Elke openlijke uiting van homoseksualiteit kan resulterenin openlijke vijandigheid. Het beste is om discreet te zijn. Vreemd genoeg is het gebruikelijk om de hand van iemand van hetzelfde geslacht juist vast te houden tijdens een gesprek.

Sociale conventies

West-Europese gewoonten overheersen in grote delen van Kenia als gevolg van de Britse invloeden in het land. Kenianen zijn over het algemeen erg vriendelijk. De standaard begroeting van ‘hallo’ bij de ontmoeting van een individu is Jambo, waarop ook geantwoord wordt met Jambo. Mensen zijn blij als ze bezoekers kunnen begroeten in het Kiswahili.

Kleed u informeel en ongedwongen. Lichtgewicht kleding wordt geaccepteerd voor bijna alle sociale gelegenheden. Vanwege de islamitische invloed is de kuststreek iets conservatiever dan de rest van het land. Op afstand van het strand dienen vrouwen en mannen fatsoenlijke kleding te dragen en blote armen en benen te bedekken. Alcohol is alleen beschikbaar in de toeristische gebieden aan de kust.

Religie

Ongeveer 80% van de Keniaanse bevolking is christen (voornamelijk katholiek en protestants) en de meerderheid van de mensen die langs de kust wonen zijn moslim. Een klein aantal volgt traditionele religies en er zijn een aantal Sikhs en Hindoes.