Geschiedenis van Kenia

Op 12 december 1963 werd Kenia een onafhankelijke natie. In 1964 werd het land een republiek, met Kenyatta als president. Na de dood van Kenyatta in 1978, werd vice-president Daniel Arap Moi de tweede president. Moi was in die jaren een leidend politiek figuur, maar werd steeds dominanter. Uiteindelijk leidde dit in 1982 tot een regelrecht verbod van andere politieke partijen.

In de jaren 1990, werd Moi’s regering gedwongen om andere partijen weer toe te laten, maar KANU en Moi wonnen opnieuw de verkiezingen van 1992 en 1997, temidden van wijdverbreide beschuldigingen van corruptie en wanpraktijken.

Moi was grondwettelijk niet meer herkiesbaar in 2002. Onder leiding van Mwai Kibaki won de Nationale Alliantie Rainbow Coalition (NARC) de verkiezingen.

Aan het einde van 2007 werden verkiezingen gehouden die leidden tot een explosie van geweld. De verkiezingsuitslag was zeer omstreden. Met de hulp van internationale bemiddelaars werd een akkoord bereikt waarbij Kibaki president werd en Raila Odinga premier.