Gezondheid in Kenia

Bescherm jezelf goed tegen muggen, want ze dragen een groot aantal ziekten, zoals knokkelkoorts, malaria en gele koorts. Het is raadzaam om vooraf advies in te winnen over preventieve middelen, vooral tegen malaria.

Draag lange mouwen en een lange broek en gebruik een insectenwerend middel waar DEET in zit. Als je naar Kenia reist, moet je een gele koorts vaccinatie hebben om problemen bij de grens te voorkomen.

Malaria profylaxe kun je in de vorm van pillen innemen tijdens je reis. Dit middel is zeer effectief tegen malaria en verkrijgbaar bij je huisarts. Veelgebruikte profylactische middelen zijn doxycycline (een antibioticum) en Malarone (een combinatie van atovaquon en proguanil, ook lokaal verkocht als malanil). Chloroquine is niet zo nuttig vanwege de hoge incidentie van resistentie. Mefloquine, ook wel Lariam, mefliam en mephaquin zijn alternatieven, maar ze hebben wel verschillende bijwerkingen, zoals stemmingsstoornissen.

Wanneer je tijdens je Kenia vakantie griepachtige symptomen krijgt, waaronder koorts, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Als er geen arts beschikbaar is, neem dan zelf een anti-malaria middel in en ga direct naar een ziekenhuis. De openbare ziekenhuizen zijn iets goedkoper, maar ze hebben lange wachttijden en de faciliteiten zijn er minder goed dan bij prive-klinieken.

Als je dergelijke symptomen binnen twaalf maanden na thuiskomst krijgt, neem dan contact op met je huisarts en leg de situatie uit. Een vertraagde behandeling, kan leiden tot blijvende hersenbeschadiging, beschadiging van de lever of zelfs de dood.

Drink nooit zomaar water uit de kraan. Het moet altijd eerst gekookt of behandeld worden met zuiveringstabletten of filters. Dit geld voor zowel de grote steden als het platteland. Wanneer je hier niet voorzichtig mee bent, kun je buiktyfus oplopen. Ook alle groenten en fruit moeten grondig worden gewassen.