Matatu's

Matatu’s zijn kleine busjes die uitgebaat worden voor vervoer. Matatus bieden een zeer goedkope en snelle methode van transport in alle grote steden en veel plattelandsgebieden.

Meestal zitten er zo’n 14 tot 25 passagiers in tijdens korte en middellange afstanden. Reizen met de matatu kan enigszins riskant zijn, want de wegen zijn slecht en met matatu chauffeurs kunnen plots uitwijken om langs de weg passagiers op te pikken.

[blockquote align=”right”]Feit: De naam matatu komt uit het Swahili en staat voor het nummer drie – tatu – want enige tijd geleden was de normale prijs drie tien-cent munten. [/blockquote] De laatste jaren is er toenemende overheidsregulering voor matatu’s, vooral in de grotere steden. Zo zijn bestuurders verplicht om een gordel te dragen en ook toeristen moeten ervoor zorgen dat ze er één dragen.

Hoewel de meeste matatus langs vaste routes rijden, is het vaak mogelijk om buiten de grote steden een matatu te charteren als een taxi. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt over de prijs en bestemming, voordat je instapt. Anders kan het zomaar gebeuren dat je wordt gedropt in één van de minder betrouwbare wijken van Nairobi.