Veiligheid Kenia

Kenia kende een ongebruikelijk uitbraak van geweld na de verkiezingen in januari 2008. De gemoederen zijn inmiddels bedaard en het land is redelijk veilig voor reizigers, maar de situatie blijft breekbaar. In maart 2013 zijn er nieuwe verkiezingen geweest, waarvan de resultaten betwist werden. Desondanks is het rustig gebleven in Kenia. Op dit moment is de politieke situatie stabiel.

“Nairobbery” is een term die gemunt is met een reden. Blijf alert bij het lopen of rijden door Nairobi. Je moet voorzichtig zijn en altijd bewust van je. Zelfs op klaarlichte dag komen berovingen voor op drukke straten. Gewelddadige en soms dodelijke criminele aanvallen, waaronder gewapende carjackings en inbraken, kunnen op elk moment en op elke locatie voorkomen.

[blockquote align=”right”]Tip: Voorkom dat je in het donker buiten loopt. [/blockquote] Vermijd tijdens je vakantie in Kenia opzichtig vertoon van rijkdom en bezit, in het bijzonder van kostbare apparaten zoals camera’s, mobiele telefoons, laptops, MP3-spelers, etc. De bus vanaf het vliegveld naar het centrum is een beruchte doelwit voor zakkenrollers.

Als je pech hebt en wordt overvallen, dan is het een goede tactiek is om met je armen te zwaaien en te schreeuwen tegen de overvaller. Confrontaties met gewapende overvallers moet je vermijden; bezittingen zijn veel minder belangrijk dan je leven. De meeste criminelen in Nairobi zijn meer geïnteresseerd in een snelle grab and dash dan in een langdurige ontmoeting. Overval wordt immers vaak gestraft met lange gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf. Het is goed mogelijk om een groot deel van Nairobi te zien zonder incidenten, als je maar verstandige voorzorgsmaatregelen neemt.

Het noorden van het land heeft een reputatie van wetteloosheid en het wordt steeds gevaarlijker naarmate je dichter bij de Zuid-Soedanese, Ethiopische en Somalische grens komt. Gewapende overvallen en ontvoeringen door shifta (bandieten) komen hier frequent voor. Het beste is als je gewoon niet door dit deel van Kenia reist, maar als je dit toch doet, reis dan in een konvooi. Gewapende konvooien zijn redelijk normaal in deze regio. En wil je Lake Turkana of Lamu, neem dan het vliegtuig. Steden als Lodwar en Moyale kun je het beste gewoon volledig vermijden.